Sakupljanje uzoraka stolice

OKULTNO KRVARENJE U STOLICI

Uzorak stolice prenijeti u čistu posudu za stolicu.

Paziti da se uzorak ne kontaminira vodom iz toaleta.

Uzorak stolice ne uzimati tokom i tri dana nakon menstrualnog krvarenja, kao ni ako postoji vidljivo krvarenje iz hemoroida ili krv u urinu jer to može biti razlog za dobijanje lažno pozitivnih rezultata. Takođe, uzorak ne treba uzimati ni u slučaju akutnog proliva.

Ograničenja u ishrani nisu potrebna jer je test specifičan za ljudski hemoglobin.

Alkohol i aspirin mogu izazvati gastrointestinalnu iritaciju koja može rezultirati okultnim krvarenjem. Ove supstance ne treba koristiti 48 sati prije testiranja.

Test se izvodi tri puta iz tri različita uzorka stolice. Jedan pozitivan rezultat nije potvrda okultnog krvarenja.

Za sve ostale analize iz stolice :

NESVARENA HRANA U STOLICI (mišićna vlakna, skrobna zrna, masne kapi)

HELICOBACTER PYLORI ANTIGEN U STOLICI

KOPROKULTURA

STOLICA NA PARAZITE I HELMINTE

Stolica se uzima u čiste suve plastične posude sa navojem na koji je pričvršćena kašičica sa kojom se uzima uzorak. Dovoljna količina uzorka stolice je veličine oraha. Stolica ne smije da bude pomješana sa vodom, mokraćom, uljem, hemijskim sredstvima i sl. Kod prisustva neuobičajenih primjesa u stolici (sluz, gnoj, krv, crvi, itd.) njih takođe treba zahvatiti kašičicom i staviti u posudu. Posudu nikad ne prepuniti stolicom.

Obzirom da se paraziti i njihova jaja ne izbacuju stalno, potrebno je izvršiti prijegled 2-3 uzorka stolice, uzetih u razmacima od 2 do 3 dana. Za kontrolne prijeglede bakterijskog kliconoštva donose se 2-3 uzorka u razmacima od minimalno nedelju dana. Uzorak stolice treba donijeti što prije u laboratoriju, a može se čuvati na sobnoj temperaturi do dva sata, a duže se čuva u frižideru do donošenja u laboratoriju.

Perianalni otisak: za gliste Enteropbius vermicularis analiza  uzorka stolice nije uspješna, već se radi perianalni otisak. Uzorak se uzima ujutru, po ustajanju iz postelje i prije odlaska u toalet, pomoću providne ljepljive trake, koja se lijepi na analni otvor (analni otvor prije toga ne treba prati niti brisati). Pošto se uzme otisak, treba da se zalijepi na predmetno staklo i donese u laboratoriju .Uzorak  može da se uzme i u laboratoriji.