Podrška pacijentima

Vađenje krvi, sakupljanje uzoraka urina ili stolice, uzimanje briseva mogu Vam se učiniti kao neprijatni postupci ali medicinski testovi koji se rade iz ovih uzoraka mogu dati Vašem ljekaru dovoljno informacija pomoću kojih bi se sačuvalo i poboljšalo Vaše zdravlje. Većina ljudi ovo sasvim dobro podnese iako na početku osjećaju nelagodnost, nervozu ili zbunjenost. Uzorci krvi i tkiva se uzimaju minimalnim invazivnim procedurama koje izvode specijalno obučeni tehničari, sestre i drugo medicinsko osoblje. Uzorci krvi se dobijaju iz kapilara i vena. Tehničari koji to rade imaju veliko iskustvo koje im omogućava da brzo reaguju u teškim situacijama i pomognu uplašenim pacijentima. Naš tehničar zna kako da opusti pacijenta i ima iskustvo potrebno za rad sa djecom i starim osobama. Saznanje da je osoba koja vadi krv prošla specifičnu, neophodnu obuku i pokazuje visok nivo sposobnosti može pomoći pacijentu da se opusti.

Kako se vadi krv?

U toku vađenja krvi iz vene (venepunkcija) tenničar uvodi iglu kroz kožu do vene. Za vađenje krvi koriste se specijalni vakuum sistemi. Količina krvi koja je porebna za analizu teče kroz iglu u specijalnu epruvetu ili epruvete. Epruvete se zatim prosljeđuju u laboratoriju gde se krv analizira onako kako je Vaš ljekar zahtjevao. Najčešće, tehničar punktira venu na unutrašnjoj strani lakta koja je lako dostupna i stavlja povesku iznad mjesta gde će vaditi krv kako bi vena postala vidljivija (površina na unutrašnjoj strani lakta nema puno nervnih završetaka tako da je to mjesto izbora; ručni gležanj, šaka i noga su na drugom mjestu). Stisnuvši ruku u pesnicu kada se to od Vas zatraži činite da vena postane još istaknutija. Procedura vađenja krvi obično traje manje od 3 minuta. Nakon toga od pacijenta se zatraži da pritisne mjesto uboda kako bi ubrzao zaustavljanje krvarenja i kako bi sprečio stvaranje hematoma (crni ili plavi pečati na mjestu gdje je krv vađena). 

Da li boli?

Kada igla prolazi kroz kožu možete osjetiti blagi bol. Može se pojaviti dodatna nelagodnost kada počne isticanje krvi u epruvetu. Ako vodite dijete ili plašljivu osobu objasnite da će osjetiti trenutni blagi bol ili nelagodnost. Nemojte reći da neće boljeti zato što će tada pacijent imati razloga da ne vjeruje tehničaru i samoj situaciji zato što osjeća ubod.

 

Mali savjeti

Nemate vidljive vene?

Ukoliko to Vaš ljekar dozvoljava popijte 8 do 10 čaša tečnosti dnevno dan ili dva prije vađenja krvi. To će olakšati postupak vađenja krvi. Takođe, hodanje dok čekate na vađenje krvi ili dok dolazite do laboratorije povećava protok krvi i čini vene ”napumpanim” (možete čak odraditi i neke vježbe za ruke ili šake).

Imate suvu kožu?

Stavljajte hidratantnu kremu i do 4 puta dnevno na kožu cijele ruke. Tako će sama punkcija biti manje bolna.

Hladne ruke?

Cirkulacija krvi se povećava kada Vam je toplo i tada je vađenje krvi znatno olakšano. Dok čekate, možete obući kaput ili džemper i pustiti ruku da slobodno pada kako bi se i povećao pritisak krvi u venama.

Postajete nervozni?

Razgovarajte ili se prisjetite nečeg prijatnog dok čekate na vađenje krvi kako bi ste smanjili nervozu; možete ponijeti neku interesantnu knjigu ili muziku kako bi se opustili prije vađenja krvi.

Osjećate nesvjesticu?

Ako ste nervozni i osećate vrtoglavicu i nesvjesticu recite to tehničaru prije nego što započne vađenje krvi. Vađenje krvi se može izvoditi dok Vi ležite tako da možete da se opustite i osjećate bolje. Pritom ćemo sprečiti gubitak svijesti i mogućnost da se povredite. Ukoliko u bilo kom trenutku osjetite vrtoglavicu ili nesvjesticu recite tehničaru ili bilo kome pored Vas.

Šta raditi nakon vađenja krvi?

Nakon vađenja krvi morate izvjesno vrijeme držati ispruženu ruku i pritiskati mjesto uboda kako ne bi došlo do pojave hematoma. Ukoliko osjećate blagi bol u ruci koristite je što manje možete. Neki testovi se mogu uraditi i iz krvi iz prsta (iz kapilarne krvi). Veoma mali uzorak krvi iz kapilara se može dobiti ubodom prsta, ušne školjke ili kod novorođenčeta iz pete ili nožnog palca. Kompletna krvna slika i manji broj drugih analiza se može uraditi na ovaj način.